Tüm ürolojik sorunlarınız için ilk başvuru yeriniz
Erkeklerde idrar yapma sorunları
   2023-06-22 

Erkeklerde idrar yapma sorunları

Erkeklerde idrar yapma sorunlarında çoğunlukla altta yatan etken prostat hastalığı ve iyi huylu prostat büyümesidir. Yine de ilk başvuru sırasında prostat kanseri de ayırıcı tanıda düşünülmelidir. 

İlk başvuruda parmakla rektal muayene, idrar tetkiki, işeme hızı ölçümü (üroflowmetri) ve ultrasonografi ile prostat boyutu, mesane duvarı ve böbreklerin değerlendirilmesi yeterli olmaktadır. 

Bulgular iyi huylu prostat büyümesi (BPH) ile uyumlu ise ilaç tedavisi pratiğimizde genelde ilk tercihtir. İlaç tedavisinin sık bir yan etkisi cinsel ilişki sırasında dışarıya boşalamamadır (retrograd ejakülasyon). Geçici olan bu durumun hiç bir hayati önemi yoktur. İdrar kesesine kaçan boşalma sıvısı idrar ile atılacaktır.

Sertleşme problemi ile birlikte olan işeme problemlerinde tek başına tadalafil kullanımı hem işeme şikayetlerine hem de sertleşme problemlerine iyi gelmektedir. Bu yönüyle maddi durumu yeterli hastalarda günlük 5 mg tadalafil kullanımı ön plana çıkmaktadır.

Prostat boyutu büyük kişilerde prostatı küçültmek için dutasteride tedavisi de kullanılabilir. Cinsel istek kaybı yan etkisi bildirilmiştir.

İlaç tedavisinden fayda görmeyen, sonda takılması gereken, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları veya kanamaları olan kişilerde cerrahi tedavi ön plana çıkmaktadır.

Prostat boyutuna göre idrar yolundan girilerek kapalı prostat ameliyatı (TUR-Prostatektomi), açık prostatektomi, lazer vaporizasyon teknikleri (Greenlight gibi), HoLEP enükleasyon (büyük prostatlarda kapalı bir operasyon tekniği olarak), laparoskopik veya robot yardımlı laparoskopik prostatektomi seçenekleri mevcuttur.

Cerrahi tedaviler sonrasında işeme hızı artmakta ve daha iyi bir idrar boşaltımı sağlanmaktadır. Unutulmaması gereken bir durum prostat hastalıkları ile birlikte mesane çalışma bozuklukları da görülebileceğidir. Aşırı aktif mesane bulguları olan ve gece idrara kalkma şikayeti (noktüri) baskın kişilerde operasyon sonrasında da ilaç tedavilerine devam gerekebilir.